‘Het blijft aan me knagen. Ik begrijp niet waarom.’
Ken je dat, dat je al dagen of weken met een voorval bezig bent waarvan je zelf niet snapt dat het telkens weer omhoog komt?! Mij gebeurt het regelmatig. ‘Hup weg d’r mee’ zeg ik tegen mezelf. Maar ondertussen praat ik er hardop over in de auto, tijdens een koffiemoment of onder de afwas . Gek genoeg lijkt ook relativeren geen afdoende effect te hebben. Wat maakt nou eigenlijk dat iets aan je blijft knagen?
Knagen? Je hebt een hoofdader geraakt
Als iets blijft zeuren heeft dat schijnbaar kleine voorval vaak een hoofdader geraakt, een groter thema in ons leven: een al langer bestaande pijn, irritatie, verlies, teleurstelling of verlangen. Het is een signaal dat iets nog niet af is, het heeft nog aandacht nodig.
Meestal hebben we er als mens maar een paar; bredere hoofdthema’s in ons leven. Voorbeeld: Stel, je hebt jonge, pijnlijke ervaringen met vriendschappen die niet afdoende konden worden verwerkt, dan kan ‘vriendschappen’ zo’n levensthema worden. Telkens als er op dat vlak iets kleins gebeurt kan je dat wekenlang blijven bezighouden. Vervelend toch? Ja zeker, maar er is hoop!
Een kans voor herstel
Het goede nieuws; als volwassenen kunnen we onszelf coachen om pijnlijke stukken alsnog te verwerken, met terugwerkende kracht! Dat levert ongekend veel op. Ik zie thema’s slinken, bij mezelf en bij cliënten, iedere keer dat we zo’n signaal benutten om iets van ons bredere issue gezond te doorleven. Zo’n levensthema is net een ballon, telkens gaat er wat lucht uit, de spanning neemt af. Tot de dag komt…yes! dat de ballon is opgelost. Mensen zeggen wel: ik kon het niet loslaten, maar uiteindelijk heeft het míj losgelaten.
Wat te doen
“Ja mooi, maar hoe gaat dat dan, iets ‘gezond doorleven‘?” In latere blogs meer daarover! Het begint in ieder geval met zeggen: he, hallo incident, bij welk thema in mijn leven zou jij kunnen horen?
Meer lezen over psychologie en over wat je in therapie doet? Ik schrijf er regelmatig over. Geef je hier op als je mijn artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Meelezen via social media kan ook: Facebook, Instagram, Linked-In.
Geen advies. Wel een veilige setting.
‘Vertel me wat ik moet doen!’ Dat riep ik veelvuldig tijdens mijn therapiesessies, vijventwintig jaar geleden. Maar mijn therapeut gaf geen krimp. Dat hielp, gek genoeg.
Waarom gebeurt er zo weinig?
Als je bezig bent met innerlijk groeiwerk, zoals bv in therapie heb je soms het gevoel dat t allemaal niet opschiet. De eerste stappen brengen vaak snel verschil maar op een bepaald moment lijkt de voortgang te stagneren. Toch gebeurt er juist dan eigenlijk heel veel, alleen de resultaten zijn nog niet zichtbaar. De vioolplant…
Help, ik blijf maar denken! Hoe krijg ik weer rust in mijn hoofd?
De zon schijnt naar binnen in mijn praktijkkamer. Er staan twee koppen thee op de tafel.
‘Waar heb je nou het meest last van, rondom je burn-out?’ vraag ik Simon. Hij vouwt zijn handen om zijn theekop.
‘Dat ik maar blijf denken. Ik blijf zoeken naar de vraag hoe het zover heeft kunnen komen.’