Zo kom je van je onzekerheid af, ook al denk je: onmogelijk

onzekerheid

Ik stond bij de groenteafdeling te twijfelen over mijn avondmaaltijd. Het was rustig in de winkel. Bij de kassa’s hoorde ik de kassières lachen en het eerste wat ik dacht was: ze lachen over mij.
Een bekend gevoel van onzekerheid trok door me heen en het lukte me nog minder om te bepalen wat ik die avond zou koken. Uiteindelijk trok ik maar een pizza uit de koeling en rekende af. Ik voelde me klein.

Onzekerheid, het is iets waar ik in mijn jonge jaren veel last van heb gehad. Tot de dag dat ik me realiseerde dat het effect had op zo’n beetje ieder aspect van mijn leven. Ik wilde ervan af. Maar wat te doen?

In dit blog beschrijf ik 3 stappen die je kunt zetten als je een begin wilt maken om van je onzekerheid af te komen. Het lijkt misschien onmogelijk maar er is wel degelijk een weg uit.

Stap 1. Breng je onzekerheid in kaart

Onzekerheid die voortkomt uit een negatief zelfbeeld voelt vaak als een onduidelijke brij: er is iets niet goed aan je, maar je weet nooit precies wat. Alle anderen lijken normaal maar bij jou is er iets wat afwijkt. Het verwarrende is, je kunt er niet goed de vinger opleggen. Die onduidelijkheid kan je jarenlang in zijn greep houden, want waar begin je?

Observeer

Een eerste stap om bezig te gaan met het ontzenuwen van je onzekerheid is dan ook: breng het in kaart. Stap uit de vaagheid en onderzoek wat het precies is waar je onzeker over bent. Dan ben je er niet langer passief aan overgeleverd. Komt het gevoel weer langs vliegen? Wees er alert op: grijp het uit de lucht, kijk wat het is, zoom erop in.

Onzekerheid kan zo mistig zijn, dat het ondefinieerbaar lijkt. Maar dat is het niet, het gaat over iets wat met jouw levensverhaal te maken heeft. Je bent iets over jezelf gaan geloven: breng dat in kaart. Werk aan het helder krijgen. Dat kun je doen door jezelf te observeren.

Stap 2. Ontdek de achtergrond van je onzekerheid

Datgene wat je bij stap 1 ontdekt heeft ergens een achtergrond, een context. Door een stukje terug te lopen kun je daar zicht op krijgen. Iets heeft op jou veel indruk gemaakt in de jaren dat je opgroeide.

Misschien had je een perfectionistische ouder en heb je daaruit geconcludeerd dat je het niet goed kunt doen. Kwam je misschien in een groep op school terecht die niet aansloot bij wat werkte voor jou en ging je denken: ik ben anders en blijkbaar niet oké? Misschien heeft iemand een keer een negatieve uitspraak over je gedaan die je nu nog steeds voelt.

Datgene wat maakte dat je de conclusie trok dat je anders zou moeten zijn dan je bent is belangrijk om te ontdekken. Waarom? Omdat je dan iets gaat begrijpen over hoe je onzekerheid zich zo is gaan ontwikkelen.

Heb compassie met jezelf

Als je zo je eigen verhaal gaat begrijpen komt er ruimte om daar met compassie naar te kijken. Dat is een belangrijke stap; je bent niet meer steeds bezig ben met wat anderen van je vinden, je komt toe aan bezig zijn met wat je zelf vindt en voelt over jezelf.

Misschien voelt het kunstmatig maar let er op dat je daarin een vriendelijke, steunende houding aanneemt naar jezelf. Je komt immers in contact met de diepere pijn achter je onzekerheid.

Ben je weleens in het ziekenhuis geweest voor een behandeling? Het is een wereld van verschil als je een vriendelijke verpleegster treft die een sfeer van veiligheid en zorg creëert. Dat geeft steun, dan kun je de pijn veel beter aan. Zo kun je dat ook hierin voor jezelf doen.

Stap 3. Heroverweeg vanuit je volwassen perspectief

Geef jezelf eens alle ruimte om je eigen gedachten te formuleren over de conclusies die je in het verleden (misschien onbewust) over jezelf hebt getrokken. Je bent nu volwassen, hebt een ander perspectief. Dacht je vroeger ” Mijn vriendinnetje op school verliet mij voor een ander vriendinnetje. Er was dus iets niet goed met mij.’ Kijk daar eens naar vanuit het hier en nu. Wat zie je dan, wat is dan waarheid, wat zijn nieuwe inzichten. Kortom heroverweeg vanuit een volwassen perspectief. 

Door het voorwerk van de eerste twee stappen en in combinatie met een vriendelijke, geïnteresseerde houding naar jezelf is er inmiddels al wat meer ruimte ontstaan om dit te kunnen doen.

Hieronder een tekening van dat veranderde perspectief. Voor angst kun je ook andere emoties invullen die destijds speelden nav wat er op je af kwam. Wij zijn gewend om vanuit de kindpositie te blijven kijken naar hoe iets vroeger was. Maar het is helpend om te gaan heroverwegen, vanuit alles wat je inmiddels hebt geleerd en ontwikkeld. 


Onzekerheid   
Tekening van Renate Hullegie van Praktijk ‘Jij bent jij’


‘There is more to it’

Het is niet alles wat er over te zeggen valt. Maar verhelderen waar je onzekerheid over gaat, ontdekken wat de context was waarin jij de negatieve boodschappen over jezelf hebt opgepikt, compassie hebben met het meisje of de jongen die je toen was en jezelf de kans geven te heroverwegen hoe jij inmiddels zelf denkt over wie je bent en hoe de anderen zijn, dat is een belangrijk begin. Dan beginnen er al zachtjes aan dingen te bewegen die voorheen muurvast leken te zitten. Dat is winst.

Hoe het verder ging met mij

Ik heb een lange weg afgelegd om mijn onzekerheid van me af te schudden. Omdat ik graag instructie en begeleiding wilde heb ik jarenlang de hulp van een therapeut ingeschakeld. Ik wilde een grondige verandering. Zo is mijn zelfbeeld hersteld geraakt. Dat is een feest hoor, om dat te voelen. Wat ik destijds dacht klopte: hoe je over jezelf denkt beïnvloed alle vlakken van je leven. Als ik nu in de supermarkt de kassières hoor lachen, denk ik glimlachend: wat een leuke sfeer hier!


Wil je werk maken van het overwinnen van onzekerheid?

Wil je werk maken van het overwinnen van je negatieve zelfbeeld en je onzekerheid? Ik schrijf er regelmatig over. Zo kom je er steeds wat meer over te weten. Schrijf je hier in, dan krijg je mijn tips rechtstreeks in je mailbox.

Volgen op social media kan ook: Facebook, LinkedIn, Instagram.

 

Waarom gebeurt er zo weinig?

Door Nelleke | 13 september 2019

Als je bezig bent met innerlijk groeiwerk, zoals bv in therapie heb je soms het gevoel dat t allemaal niet opschiet. De eerste stappen brengen vaak snel verschil maar op een bepaald moment lijkt de voortgang te stagneren. Toch gebeurt er juist dan eigenlijk heel veel, alleen de resultaten zijn nog niet zichtbaar. De vioolplant…

Ik zou gelukkig moeten zijn

‘Ik zou gelukkig moeten zijn, maar ik voel er zo weinig van.’

Door Nelleke | 2 augustus 2019

Je hebt alles waar je van houdt om je heen en toch voel je je niet gelukkig. Hoe kan dat?

Geen advies. Wel een veilige setting.

Door Nelleke | 17 april 2020

‘Vertel me wat ik moet doen!’ Dat riep ik veelvuldig tijdens mijn therapiesessies, vijventwintig jaar geleden. Maar mijn therapeut gaf geen krimp. Dat hielp, gek genoeg.