Psychosociale therapie
.
Wat is psychosociale therapie? Het is een toegankelijke, laagdrempelige vorm van therapie voor gezonde mensen met een last. De begeleiding is gericht op duurzaam herstel en verandering.
Vaste denkroute onderbroken
Het is gesprekstherapie waarin je de tijd neemt om te praten over dat waar je last van hebt, bijvoorbeeld een negatief zelfbeeld of steeds maar een vol hoofd, omdat je niet kunt stoppen met denken.
Een therapeut als ervaren gesprekspartner geeft nieuwe impulsen: die helpt je stil te staan bij belangrijke stukken in je verhaal. De vaste denkroute wordt onderbroken en dat geeft je de kans om bij de échte kern te komen. Hierover doorpraten is een belangrijke stap in een nieuwe richting.
Doorvoelen
Het begeleidingstraject gaat over het proces van bewustworden van de essentie van je probleem én van het doorvoelen van de emoties die ermee verbonden zijn. Wij mensen zijn vaak gewend onze gevoelens te vermijden en ze weg te drukken. Toch is ze gaan ervaren, de weg naar ommekeer. Als therapeut steun ik je in dit proces, met aanmoediging, empathie en inzichten die je kunnen helpen.
Gesprek als basis
Het gesprek is in iedere sessie bij mij de basis. Hierin luister ik, vraag door en spiegel. Het doel is steeds je te helpen in je groeiproces en bewustwording. Daarnaast maak ik gebruik van ondersteunende methodieken en benut daarvan wat bij jou aansluit, zoals: Gestalt therapie, Transactionele Analyse, Beeldcommunicatie en het Enneagram.
Therapie, ook leuk en mooi
Therapie is niet altijd zwaar, diepgaand of serieus. De bewustwording en het doorleven van emoties brengen mooie en soms humorvolle momenten waarin je nieuwe dingen ontdekt, je opgelucht voelt en plezier hebt in het contact, waardoor je steeds meer jezelf kunt zijn.
* Waarin verschilt psychosociale therapie van tweedelijns hulp zoals bij een psycholoog/psychotherapeut? En wat is dan het verschil met coaching? Lees het hier.